Vanochtend geen passagiersvluchten

Redactie

Door het as uit de IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull gaat KLM vrijdag op zijn vroegst pas om 14.00 uur weer vanaf Schiphol vliegen. Ook landen er voor die tijd geen KLM-vluchten op Schiphol. Transavia meldt op de website pas laat in de middag weer te gaan vliegen.

Meerdere vluchten die na 14.00 uur zouden vliegen zijn ook geschrapt. De luchtvaartmaatschappijen geven reizigers met een geannuleerde reis de mogelijkheid de vlucht om te boeken naar een andere datum. Ook de bestemming kan worden veranderd. Daarnaast kunnen reizigers hun geld terugvragen.

Ongeveer dertienhonderd gestrande reizigers hebben donderdagnacht op de luchthaven geslapen. Vijfhonderd van de cica elfhonderd vluchten die dagelijks vanaf het vliegveld vertrekken en aankomen werden donderdag geschrapt. De aswolk zorgt in een groot deel van Europa voor problemen. Het Nederlandse luchtruim is sinds donderdag 18.00 uur gesloten.

De aswolk kan motoren van vliegtuigen uitschakelen. In Engeland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en België is het luchtruim gesloten. In Frankrijk zijn 24 luchthavens gesloten. Duitsland heeft de luchthavens in Berlijn en Hamburg gesloten. Meerdere vluchten uit de Verenigde Staten moesten omkeren.

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol verwacht dat de helft van de trans-Atlantische vluchten vrijdag wordt geschrapt. Binnen Europa werden donderdag ongeveer vierduizend vluchten geschrapt. Vrijdag kunnen dat er zesduizend worden. De Britse luchtverkeersleider vermoedt dat meer vluchten worden geschrapt dan na de aanslagen op 11 september 2001.

De luchtmacht bekijkt of een internationale vliegoefening die sinds 12 april vanaf vliegbasis Leeuwarden wordt gehouden vrijdag kan doorgaan. Dat zei een woordvoerder op Radio 1. Boven de Noordzee wordt sinds 12 april een internationale vliegoefening gehouden onder de noemer Frisian Flag 2010. Naast de Nederlandse luchtmacht doen ook de Amerikaanse, Poolse, Duitse, Noorse, Finse en Zweedse luchtmacht mee.

De twee Cougar-helikopters die helpen bij het nablussen van de duinbrand in Bergen vliegen vrijdag in ieder geval wel. Omdat ze lager vliegen, is de kans kleiner dat ze last hebben van de aswolk, die op kilometers hoogte hangt. De helikopters hebben donderdagavond in twintig vluchten vijftigduizend liter water uitgestrooid.

De gevechtsvliegtuigen die klaarstaan om onbekende vluchten te onderscheppen staan ook vrijdag gewoon klaar. Als het nodig is, stijgen ze volgens de woordvoerder gewoon op. Nu zou het extra verdacht zijn als een vliegtuig het luchtruim binnendringt, omdat het luchtruim gesloten is.