China executeert Japanse drugssmokkelaar

Redactie

China heeft dinsdag een Japanse drugssmokkelaar terechtgesteld. Het is de eerste executie van een Japanse staatsburger in China sinds de twee landen in 1972 diplomatieke betrekkingen aanknoopten.

De 65-jarige Mitsunobu Akano werd terechtgesteld in de provincie Liaoning. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat hij een proces heeft gehad en dat de voltrekking van het doodvonnis andere smokkelaars moet afschrikken. "Wij hopen dat deze zaak de normale ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Japan niet zal beïnvloeden", zei een woordvoerster.

De Japanse premier Yukio Hatoyama noemde de executie 'betreurenswaardig'. "Als regering moeten wij ervoor zorgen dat dit geen verwijdering in de Japans-Chinese betrekkingen teweegbrengt en ik zou graag zien dat de bevolking dit ook doet."

Japan kent zelf ook de doodstraf. De zaak van Akano trok veel minder de aandacht dan die van een 53-jarige Britse drugssmokkelaar in december. Volgens diens familie was de man geestelijk instabiel; premier Gordon Brown sprak zijn afschuw uit over de executie, wat hem op een waarschuwing van Beijing kwam te staan dat zulke opmerkingen schadelijk konden zijn voor de betrekkingen.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo werd Akano in 2008 schuldig bevonden aan een poging 2,5 kilo drugs China in te smokkelen. In Chinese dodencellen zouden nog drie andere Japanners zitten, die in de komende dagen eveneens terechtgesteld kunnen worden.

China voert jaarlijks meer doodvonnissen uit dan enig ander land.

China executeert Japanse drugssmokkelaar
China executeert Japanse drugssmokkelaar (Foto: Novum)