Geen vervolgonderzoek verkiezingen Rotterdam

Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke onregelmatigheden rondom de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Het OM meldt dinsdag dat het oriënterend onderzoek naar mogelijk strafbare feiten rondom de verkiezingen in de Maasstad is gesloten.

Het oriënterend onderzoek werd opgestart na meldingen dat Leefbaar Rotterdam zich schuldig zou hebben gemaakt aan het ronselen van volmachten van mensen die niet gingen stemmen om zo extra stemmen voor de eigen partij binnen te halen. Daarna volgden nog diverse andere meldingen, zoals intimidatie van kiezers, die het OM ook heeft bekeken.

Volgens het OM kan de oproep van Leefbaarraadslid Ronald Buijt aan kandidaatsraadsleden mogelijk worden gezien als het uitlokken van een strafbaar feit. "Maar dan zou er wel tenminste één persoon daadwerkelijk moeten zijn uitgelokt tot het stelselmatig persoonlijk benaderen van personen om hen te bewegen tot de afgifte van een volmacht."

Nader onderzoek daarnaar is echter praktisch nauwelijks uitvoerbaar, stelt het OM. Daarbij is het niet opportuun, mede omdat de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven, die de gang van zaken rondom de verkiezingen heeft onderzocht, geen reden zag aangifte te doen.

Een melding over een internetpagina van de PvdA in 2006 met daarop een oproep hulpbehoevenden te faciliteren, is inmiddels verjaard. Overigens is het hierbij ook nog maar de vraag of er sprake is van overtreding van de Kieswet.

Over andere meldingen over onder meer intimidatie van kiezers, fraude met stempassen of stembiljetten en pogingen tot omkoping heeft het OM daarnaast niets concreets weten op te snuffelen. Hierover zijn ook geen aangiften gedaan en verdere aanknopingspunten ontbreken volgens het OM.