SP voor afschaffing eigen risico zorg

bennootje

De SP wil het eigen risico in de zorg afschaffen. Dit gaat de partij in haar verkiezingsprogramma zetten, laat Kamerlid en coördinator van de programmacommissie Ronald van Raak dinsdag weten. Andere partijen lieten eerder weten het eigen risico juist te willen verhogen.

In de conceptversie van het SP-programma stond dat het eigen risico niet mocht worden verhoogd en op termijn zou moeten worden afgeschaft. Na debatten binnen de partij heeft de SP echter besloten dat het onmiddellijk afschaffen van het eigen risico in het programma komt.

"Onze leden wezen er bij de regioconferenties terecht op dat de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen beter tot zijn recht komt als het eigen risico wordt afgeschaft, en we de kosten helemaal via de premies opbrengen", laat Van Raak weten. Hiervoor wordt geen extra geld uitgegeven, verzekert de SP'er. "We gaan niet meer kosten maken, maar de gemaakte kosten eerlijker verdelen."

In de bezuinigingsvoorstellen die donderdag werden gepresenteerd wordt gesproken over een verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering van 165 naar 775 euro. D66 wil wel een verhoging, maar houdt het in het verkiezingsprogramma op vierhonderd euro. Ook VVD is voor verhoging. De ChristenUnie wil dat het eigen risico gekoppeld wordt aan de hoogte van het inkomen. Het CDA wil dat het eigen risico op 165 euro blijft.

Volg de aanloop naar de verkiezingen ook op het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum!