Obama vernieuwt nucleair beleid VS

Roel (Zapato)

President Obama heeft, in samenwerking met zijn Russische collega Medvedev, het nucleaire beleid van de VS en Rusland vernieuwd. Aanleiding was het in december aflopen van de Strategic Arms Reduction Treaty (Start) uit 1991. De nieuwe ‘Nuclear Posture Review’ zou een nucleaire vergelding van een aanval op de VS met biologische, chemische of conventionele wapens uitsluiten. Daarnaast stelt het nieuwe beleid dat er geen nucleaire wapens gebruikt mogen worden tegen niet-nucleaire landen, die hebben ingestemd met het non-proliferatieverdrag.

Het verdrag zal tien jaar geldig zijn, en behelst verder onder meer dat de VS en Rusland het aantal kernwapens met dertig procent willen verminderen, van de nu toegestane 2200 naar 1550. Obama omschreef zijn beleid als ‘onderdeel van een bredere poging de wereld klaar te maken voor een wereld zonder kernwapens, en landen te stimuleren niet aan een nucleair programma te beginnen.'

Hiermee lijkt Obama onder andere op Iran te doelen. Hij vertelde de New York Times dat hij ‘ervan overtuigd is dat Iran een koers richting nucleair wapenbezit vaart’, en dat zowel Noord-Korea als Iran landen zijn die niet onder het nieuwe verdrag zullen vallen.