Minister moet statistieken telefoontaps openbaar maken

Redactie

Het kabinet moet ook openbaar maken hoe vaak in Nederland telefoons worden afgetapt door de inlichtingendiensten. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie daartoe van onder meer de SP.

Het kabinet maakt alleen bekend welke telefoontjes door het Korps Landelijke Politiediensten worden afgeluisterd. Zij doen dat voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdiensten en de Algemene Inspectiedienst, en de koninklijke marechaussee.

In 2008 betrof het ruim 26.000 telefoonnummers die werden getapt. In de eerste helft van vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om dertienduizend telefoonnummers af te luisteren.

De taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD vallen echter niet onder deze taps. Informatie over deze taps valt onder het staatsgeheim en kan volgens de minister om die reden niet openbaar worden gemaakt.

De Tweede Kamer is het daar niet mee eens. Het argument dat openbaarmaking van deze cijfers zicht biedt op de werkwijze van deze diensten, vindt de Kamer niet overtuigend. Een meerderheid vindt daarom dat de regering de tapstatistieken van de inlichtingendiensten alsnog openbaar moet maken.

Het aantal taps is de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd. Uit een inventarisatie in 1998 bleken in dat jaar ongeveer tienduizend taps te zijn geplaatst. Nederland scoort verder hoog in vergelijking met het buitenland. In de Verenigde Staten worden jaarlijks een paar duizend telefoons afgeluisterd.