Kerk onderzoekt pedofilie Chileense priesters

Redactie

De katholieke kerk onderzoekt 'een paar' gevallen van pedofilie onder priesters in Chili. Dat heeft Francisco Javier Errazuriz, de aartsbisschop van Santiago, zondag in een tv-interview gezegd. Om hoeveel zaken het gaat en of zij bij de politie zijn gemeld wilde hij niet zeggen.

In de meest beruchte zaak is de aartsbisschop van La Serena, in het noorden van het land, betrokken. Deze aartsbisschop, Francisco Jose Cox, diende in 1997 zonder uitleg zijn ontslag in en aanvaardde een administratieve baan in Santiago, Rome en later in Bogota, in Colombia. In 2002 onthulde Errazuriz dat Cox zijn ontslag vrijwillig had ingediend vanwege 'ongepast gedrag' voortkomend uit zijn 'enigszins uitbundige genegenheid' naar kinderen.

Vorige maand veroordeelden Chileense rechtbanken een Spaanse leraar en lekenlid van de San Viator-orde tot 26 maanden gevangenisstraf wegens het bezit van kinderporno waaraan Spaanse scholieren en kinderen deelnamen. De man was in 2008 in Chili gearriveerd. Waarom hij Spanje had verlaten is niet bekend.