Cancellara oppermachtig in Ronde van Vlaanderen

Stefan (sportfreak)

Fabian Cancellara is de winnaar geworden van de Ronde van Vlaanderen. De Zwitser was in de Vlaamse klassieker oppermachtig en kwam solo over de finish.

Al snel na de start ontsnapten er vijf renners. Michele Merlo, Nicolas Rousseau, José Vicente Garcia Acosta en de Nederlanders Joost van Leijen en Floris Goesinnen. Ook Olivier Bonnaire, David Boucher en Michail Ignatjev ontsnapten uit het peloton en na een achtervolging van drie kwartier sloten zij aan bij de koplopers. De acht kregen een maximale voorsprong van 15 minuten.

In aanloop naar de heuvelzone wou iedereen voor in het peloton rijden, wat resulteerde in veel waaiers en valpartijen. Ook de voorsprong van kopgroep liep daardoor snel terug. De koers brak echter pas echt open op de Paterberg, waarop een groepje van negen renners met alle favorieten een kleine voorsprong nam.Ook Lars Boom zat knap in dat groepje met onder meer Boonen en Cancellara. Het groepje werd echter vlak voor de Koppenberg weer ingelopen. Op die berg namen Boonen en Breschel een kleine voorsprong, maar kwamen niet weg. Van de oorspronkelijke kopgroep waren nog drie renner over, de Rus Ignatjev en de Nederlanders Van Leijen en Goessinen.

Bij de beklimming van de Eikeberg werden de drie alsnog gegrepen. Daarna bleef het een tijdje rustig tot de Molenberg. Daar plaatste Cancellara een aanval en alleen Boonen kon volgen. De twee topfavorieten reden samen langzaam weg van een achtervolgende groep. In de groep komt de achtervolging niet goed op gang, waarna David Millar besluit in zijn eentje achter de twee koplopers aan te gaan. Hij krijgt even later gezelschap Gilbert en Leukemans, maar de achterstand op Boonen en Cancellara is dan al meer dan een halve minuut.

De twee reden gebroederlijk over de Tenbosse naar de Muur van Geraardsbergen. Daar reed Cancellara terwijl hij gewoon in het zadel bleef zitten weg van Boonen. Op de top had hij enkele seconden voorsprong, maar die werd razendsnel groter. Binnen een paar kilometer was de voorsprong van Zwitser een halve minuut. Bij de achtervolgers moest Millar op de Muur lossen.

Solo reed Cancellara naar de finish. Boonen eindigde op een minuut achterstand als tweede. Gilbert won het sprintje om de derde plek van Leukemans.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Fabian Cancellara Zwi 6:25.32
2 Tom Boonen Bel +1.14
3 Phillipe Gilbert Bel +2.10
4 Bjorn Leukemans Bel +2.14
5 Tyler Farrar USA +2.34
6 George Hincapie USA z.t
7 Roger Hammond Gbr z.t
8 Maksim Iglinksy Kaz z.t
9 Danilo Hondo Dui z.t
10 William Bonnet Fra z.t