'Van Middelkoop hield informatie achter '

Redactie

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft informatie achtergehouden over een tweede verzoek van de NAVO over een langer verblijf in Uruzgan. Dat zegt oud-minister van Financiën Wouter Bos in een reconstructie van de val van het kabinet van Nova. Volgens Bos was het achterhouden van het andere verzoek onverantwoord.

Het kabinet viel uiteindelijk in de nacht van 19 op 20 februari over de vraag of een langer verblijf van Nederlandse militairen in Uruzgan een optie was. De PvdA was daar mordicus tegen.

Tijdens een nachtelijk overleg werd lang gesproken over een verzoek van de NAVO om langer te blijven. Volgens Bos vertelde Van Middelkoop pas op het allerlaatste moment dat er nog een verzoek was binnengekomen van de NAVO. Daarin zou hebben gestaan dat een trainingsmissie ook een acceptabele optie zou zijn.

Volgens Bos was het kabinet feitelijk al gevallen toen het afgezwakte verzoek op tafel kwam. Bos meent dat de ChristenUnie-bewindsman de PvdA onder druk wilde zetten door de andere optie achter te houden. "Je speelt met het lot van een kabinet op zo'n moment, je speelt ook met de verwachtingen van militairen in Uruzgan, ik vind dat echt onverantwoord. Zeker ook voor een minister van Defensie."

Bos had Van Middelkoop volgens Nova een dag voor de val van het kabinet naar het tweede verzoek gevraagd, maar die besloot toen er nog niets over te zeggen. Volgens Van Middelkoop was het 'slechts een verzoek van de NAVO'.

"Omdat de eerste vraag was 'wilt u doorgaan in Uruzgan?', en wij nog altijd als Nederlands kabinet bezig waren met het beantwoorden van die vragen, vond ik het niet opportuun om verder die vertrouwelijke informatie door te sluizen aan de minister van Financiën", reageert Van Middelkoop.