"F1 moet bandenregels niet te veel veranderen"

Peterselieman

De Formule 1 moete de bandenregels niet te veel willen veranderen. Deze waarschuwing komt technisch directeur van Lotus Racing Mike Gascoyne. Eerder vandaag werd bekend dat de FIA er aan zit te denken om de de achterbanden een velgmaat van achttien inch te geven, waar dit nu nog dertien inch is.

Ook de terugkeer van Michelin en de daaruit voortvloeiende concurrentie kan een grote impact op de sport hebben, zo waarschuwt Gascoyne. Deze zaken kunnen namelijk het ontwerp van de bolides voor 2011 behoorlijk beïnvloeden. Zeker omdat iedereen op hoge kosten wordt gejaagd, terwijl de FIA juist wil dat er goedkoper gewerkt gaat worden in de sport.

"Het heeft een grote impact en het hangt er vanaf hoe we het aan gaan pakken. Sommigen zeggen dat je niets aan moet passen aan de vering en er achttien inch velgen onder moet zetten, waarmee ze een punt hebben. Maar daarna ga je het aanpassen en als je dat gaat doen, waarom dan niet meteen," zei Gascoyne.

"Ik heb er maar gemengde gevoelens over. Voor nieuwe teams zijn grote wijzigingen goed omdat iedereen dan weer vanaf nul begint. Maar aan de andere kant heb je als nieuw team niet de mensen en de fasciliteiten om er mee om te gaan, maar kom maar op. Wat het ook zal worden, we redden ons er wel mee."

De Brit houdt wel van regelveranderingen, maar de hoge kosten die er soms bij komen kijken is hem een doorn in het oog. Bij de grotere achterbanden zullen de teams niet alleen de aerodynamica van de bolides opnieuw uit moeten gaan denken, maar ook de remschijven en de vering aan moeten passen. Deze maatregelen kosten veel tijd en geld, waardoor het voor de nieuwe teams minder aantrekkelijk wordt. Ook een bandenoorlog juicht hij niet toe, omdat ook deze de kosten op kunnen gaan drijven.