Poetin verdiept banden met Chavez

Redactie

Rusland heeft de banden met Venezuela aangetrokken. Tijdens een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land bood de Russische premier Vladimir Poetin onder andere aan, het land te helpen bij het opzetten van de ruimtevaartindustrie. Bovendien werd de levering van Russische wapens aan Venezuela besproken.

De Venezolaanse president Hugo Chavez kondigde vandaag aan dat Rusland wil helpen bij het opzetten van een satellietlanceerinstallatie en een fabriek. Verdere details werden niet gegeven en er werd ook niet gerept over de kosten die met het ruimtevaartproject gepaard gaan.

De twee landen waren tevens in gesprek over bestaande en nieuwe wapenleveranties. In de afgelopen vijf jaar heeft Venezuela meer dan vier miljard dollar (bijna 3 miljard euro) uitgegeven aan Russische wapens, waaronder helikopters, jachtvliegtuigen en honderdduizend kalasjnikovs.

De Venezolaanse leider herhaalde nog eens dat Rusland Venezuela wil helpen bij de ontwikkeling van kernenergie. "We willen geen atoombom maken, maar we gaan kernenergie ontwikkelen voor vreedzame doeleinden", zei Chavez. Hoewel het land een belangrijke exporteur van olie is, zei Chavez dat het land zich wil voorbereiden 'op een tijdperk na de olie'.

Volgens politieke analisten in Moskou is Rusland vooral tot Venezuela aangetrokken vanwege de anti-Amerikaanse retoriek van het land. Ze merkten echter op dat zakelijke overeenkomsten de groeiende band tussen de landen verstevigt.