Karzai beschuldigt VN van fraude

Redactie

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap beschuldigd van fraude bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar augustus. Ze zouden zijn autoriteit hebben willen verzwakken.

Karzai noemde niet specifiek de Verenigde Staten, maar zijn harde woorden, en de boodschap dat buitenlanders de schuld hebben aan de problemen in het land, duiden op een steeds ingewikkelder relatie met Washington en de internationale bondgenoten.

Het internationale imago van Karzai raakte beschadigd toen de VN-commissie die het kiesproces bewaakte, bijna een derde van de stemmen ongeldig verklaarde. Karzai werd zo een overwinning in de eerste ronde ontnomen en hij moest een tweede ronde in, die uiteindelijk geannuleerd werd toen zijn uitdager zich terugtrok.

"Zonder twijfel was er sprake van enorme fraude. Van wijdverbreide fraude. De fraude is echter niet gepleegd door Afghanen, maar door buitenlanders", zei Karzai. Hij beschuldigde niet bij naam genoemde buitenlandse ambassades van omkoping van de door Karzai benoemde onafhankelijke kiescommissie. Daarnaast kregen de voormalige VN-chef in Afghanistan Peter Galbraith en het hoofd toezicht van de EU in Afghanistan Philippe Morillon de wind van voren. Ze zouden de verkiezingsklachtencommissie onder druk hebben gezet.

"Het lijkt erop dat Karzai niet met beide benen in de werkelijkheid staat", zei Galbraith tegen persbureau AP. "Ik denk dat dit het belang benadrukt dat de komende parlementsverkiezingen moeten worden gehouden door commissies die niet door Karzai zijn aangesteld." Galbraith voegde eraan toe dat Karzai 'een beetje van de kaart lijkt'.

Volgens Karzai pleegden de buitenlanders de fraude om de verkiezingen van september niet te hoeven financieren, omdat ze 'een zwak parlement en een ineffectieve president willen'.

De banden met de VS zijn een stuk minder solide sinds de Amerikaanse president Barack Obama aan de macht is. De bezoeken van Karzai aan China en Iran lijken bedoeld om te laten zien dat de Afghaanse president ook andere opties voor steun heeft dan alleen de VS.