Podium Elton John bij Mexicaanse ruïnes ingestort

Redactie

Het Mexicaanse podium waar Elton John morgen op zal optreden, is woensdag deels ingestort. Het podium, dat wordt gebouwd bij de piramide van Chichen Itza, klapte deels in elkaar tijdens het opbouwen. Twee bouwvakkers raakten lichtgewond, een derde werd met een gebroken been naar het ziekenhuis gebracht. Elton John was niet aanwezig tijdens het ongeluk.

"Het evenement wordt niet afgezegd", zegt een woordvoerder van het Mexicaanse Instituut voor Antropologie en Geschiedenis. Hij verklaarde dat er geen schade is ontstaan aan de ruïnes, die ruim 1200 jaar oud zijn. Het podium is juist op een afstand van de piramide en de tempels gebouwd om schade te voorkomen.

De woordvoerder zegt dat de metalen rails waaraan lampen bevestigd worden naar beneden zijn gekomen. Het gewicht hiervan deed een deel van het podium instorten. Na het ongeluk is de hulp van experts ingeroepen om er zeker van te zijn dat de rails nu wel op een veilige manier bevestigd worden.

Sommige Mexicanen zijn fel tegen het toestaan van concerten bij de oude Mayastad, die in 2007 werd uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Zij vinden dat de optredens de culturele betekenis van de ruïnes teniet doen en de kans op beschadiging aan de monumenten vergroten.

Sinds het optreden van Luciano Pavarotti in 1997 zijn er meer dan zes concerten georganiseerd bij de piramide. In 2008 trok de tenor Placido Domingo meer dan vierduizend toeschouwers met zijn concert. Hierbij bleven de monumenten ongedeerd.

Podium Elton John bij Mexicaanse ruïnes ingestort
Podium Elton John bij Mexicaanse ruïnes ingestort (Foto: Novum)