Hamburger: "Boat Race is alles of niks"

Olga Kroeders

Sjoerd Hamburger kan morgen op de Theems historie schrijven. De Nederlandse roeier gaat met de boot van Oxford voor zijn tweede opeenvolgende zege in de legendarische 'Boat Race'. Hamburger heeft als eerste niet-Engelstalige roeier bovendien de eer om als 'president' in de Acht te zitten.

Hamburger kreeg vorig jaar voor het eerst een plek in de boot van het universiteitsteam van Oxford. De geboren Fries werd na Gerritjan Eggenkamp (2002) de tweede Nederlander die de fameuze roeiwedstrijd over de Theems winnend afsloot.

In de geheel vernieuwde Acht van de 'donkerblauwen' geldt de 27-jarige Hamburger als enige veteraan. Hij heeft steun van onder anderen de Amerikaanse tweeling Tyler en Cameron Winklevoss en de Duitser Simon Gawlik. De Amerikaan Adam Barhamand is de stuurman. De Nederlander, die in 2008 deelnam aan de Olympische Spelen, benadrukte nog maar eens het belang van de 'Boat Race', de roeiklassieker tussen de universiteitsteams van Oxford en Cambridge die in 1829 voor het eerst werd gevaren en jaarlijks zo'n 200 miljoen tv-kijkers trekt.

"Bij de Olympische Spelen heb je tal van evenementen. Elke zeven minuten wordt wel een finale gehouden en is er weer een gouden medaille te winnen. De Boat Race is maar één keer per jaar en heeft maar één prijs. Zilver bestaat niet." Oxford won de laatste twee edities van de roeiklassieker door Londen. In totaal wonnen de 'donkerblauwen' 75 keer, de boot van Cambridge - de 'lichtblauwen' - kwam 79 keer als winnaar over de finish. De editie van 1877 eindigde onbeslist.

"Het is alles of niks", weet Hamburger. "Het is een kwestie van gaan en als je het verpest, is het klaar. Dan heb je een heel jaar voor niets gewerkt. De leden van de winnende boot zullen voor de rest van hun leven winnaars zijn."

De omstandigheden op de Theems zijn morgenmiddag waarschijnlijk zwaar. De deskundigen verwachten harde windvlagen en ruw water. De toss tussen Hamburger en Cambridge-president Deaglan McEachern maakt uit welke boot mag bepalen wie aan welke kant van de rivier start. De wedstrijd gaat over 6.779 meter, met de start bij Putney Bridge en de finishlijn ter hoogte van Chiswick Bridge.