Japan klaagt Sea Shepherd-activist aan

Redactie

Japanse openbare aanklagers hebben vandaag Sea Shepherd-activist Peter Bethune aangeklaagd voor het illegaal enteren van een harpoenschip van de Japanse walvisvaartvloot bij Antarctica.

Bethune klom in februari aan boord van de Shonan Maru 2 om de schipper aan te houden en een rekening van drie miljoen dollar te overhandigen voor de vernieling van een actieschip tijdens een eerder protest. De Japanners hielden Bethune vast aan boord en namen hem mee terug naar Japan, waar hij bij aankomst op 12 maart gearresteerd werd en sindsdien in hechtenis zit.

Het openbaar ministerie in Tokyo klaagde de 44-jarige Nieuw-Zeelander aan wegens toebrengen van lichamelijk letsel, verboden bezit van een steekwapen, vernieling, belemmering van het uitoefenen van een bedrijf en wederrechtelijke betreding. Toebrengen van letsel en belemmering van het uitoefenen van een bedrijf zijn de zwaarste vergrijpen die Bethune ten laste worden gelegd. Op elk staat vijftien jaar gevangenisstraf of vijfhonderdduizend yen (bijna vierduizend euro) boete. De aanklacht luidde in eerste instantie alleen wederrechtelijke betreding, waar maximaal drie jaar of honderdduizend yen op staat.

De Japanse advocaten van Bethune wilden geen commentaar geven.

De Japanse walvisvaart is door de Internationale Walvisvaartcommissie toegestaan. Officieel heet het een wetenschappelijk onderzoeksprogramma te zijn, maar volgens tegenstanders is het een dekmantel voor commerciële walvisvangst, die sinds 1986 verboden is. Japan vangt overwegend potvissen, die geen bedreigde soort vormen. Walvisvlees dat niet nodig is voor onderzoek, wordt in Japan voor consumptie verkocht.