VS gaan olie boren voor kust

Redactie

President Barack Obama kondigde eergisteren aan olie te gaan boren voor de kust van de Verenigde Staten. Zowel aan de oostkust, in de Golf van Mexico als ten noorden van Alaska mag nu meer dan voorheen geboord worden. Dit is opvallend, aangezien offshore drilling al decennia verboden is. Obama zegt de beslissing dan ook niet lichtvaardig te hebben genomen, en omschreef het voorstel als ‘pijnlijk en noodzakelijk’.

Obama treedt met dit voorstel in de voetsporen van zijn Republikeinse voorganger George W. Bush, maar stelt dat de maatregelen noodzakelijk zijn. Het voorstel vormt een onderdeel van een klimaat- en energiewet die hij nog vóór de congresverkiezingen door het Congres wil krijgen. Zon- en windenergie, evenals kernenergie en nieuwe richtlijnen voor de auto-industrie en energiebesparing vormen een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet, en Obama’s toestemming tot boren voor de kust mag dan ook gezien worden als een poging om de conservatieven in het Congres achter zich te scharen.

Milieubewegingen zijn overigens niet gelukkig met Obama’s toezegging: "Het heeft geen zin om de oostkust bloot te stellen aan olierampen terwijl de werkelijke oplossingen voor olie-onafhankelijkheid binnen handbereik zijn – schonere auto’s en schonere brandstof", aldus Anna Aurilio van Environment America. Hoewel Obama de zorgen van de milieubeweging deelt, zegt hij dat oplossingen in de wetenschap moeten worden gezocht, niet in politieke ideologieën. Volgens de Amerikaanse president zullen de boringen 700 duizend banen creëren, terwijl schade aan milieu, toerisme en kustplaatsen beperkt zal blijven.