McQuaid: "Selectiebeleid aanpassen van grote rondes"

Frank (franklop)

Pat McQuaid is niet tevreden over de manier waarop de ploegen voor onder andere de Tour de France, de Giro d'Italia en de Waalse klassiekers worden geselecteerd. De voorzitter vind het niet te bevatten dat sponsoren die veel geld in een wielerploeg steken buiten een selectie kunnen vallen, zonder een echte reden.

"Zoiets kun je toch niet aan multinationals verkopen die jaarlijks 15 miljoen euro in een wielerploeg investeren," aldus McQuaid tegen De Telegraaf. "Zij moeten toch weten waar ze aan toe zijn. Daarom moet er volgend jaar een duidelijk selectiebeleid komen, waardoor we grotendeels van de wildcards afstappen."

Ploegen die de dupe zijn van het selectiebeleid zijn onder andere Vacansoleil en Skil-Shimano, die naast de Giro en de Waalse klassiekers ook de Tour mogelijk mislopen. Vacansoleil-ploegleider Hilaire van der Schueren riep de Nederlandse politiek al op zich in te zetten om naast Rabobank toch een extra Nederlandse ploeg aan de Tourstart te krijgen.

"Belachelijk," aldus McQuaid. "Dit illustreert dat het selectiebeleid richting de grote rondes steeds meer wildwest wordt."