Opmars ziekte van Lyme zet door

Redactie

Het aantal mensen bij wie huisartsen de ziekte van Lyme hebben vastgesteld, is de afgelopen jaren fors gestegen. Vorig jaar meldden zich ongeveer 22 duizend mensen in Nederland met een rode ringvormige uitslag op de huid bij de huisarts, vijfduizend meer dan in 2005.

Er was al sprake van een stijgende trend. Die is voortgezet, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag op basis van onderzoek. Een rode ringvormige uitslag op de huid is het eerste teken van de ziekte van Lyme. Mensen lopen de ziekte op door teken, die met een beet de Borrelia-bacterie kunnen overbrengen.

De ziekte kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken. Met een antibioticakuur is de ziekte vaak goed te behandelen. De ziekte van Lyme wordt niet van mens op mens overgedragen. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt.

Het RIVM maakte de resultaten bekend in het kader van de Week van de Teek, die maandag van start is gegaan. Voor het onderzoek schreef het RIVM ruim negenduizend huisartsen aan, van wie de helft aan het onderzoek meedeed. Daarmee is informatie verkregen over ongeveer 65 procent van de Nederlanders die bij een huisartsenpraktijk staan ingeschreven.

Donderdag meldde de Wageningen Universiteit dat het aantal besmette teken vorig jaar hoger was dan in de twee jaren daarvoor. Zowel in het voor- als het najaar van 2009 bleek achttien procent van de teken de Borrelia-bacterie bij zich te dragen. Uit het Wageningen-onderzoek bleek ook dat de meeste tekenbeten worden opgelopen in het bos en de tuin. Van de tekenbeten werd 34 procent toegebracht tijdens het wandelen, achttien procent bij het tuinieren en elf procent tijdens het spelen.

Opmars ziekte van Lyme zet door
Opmars ziekte van Lyme zet door (Foto: Novum)