Meeste studenten zoeken het niet ver

Redactie

Studenten die verhuizen gaan meestal niet ver van hun ouderlijke woning wonen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Jaarlijks verhuizen 96.000 18- tot 22-jarigen. Twee op de drie vertrekken om te gaan studeren. Een klein deel verhuist om te gaan samenwonen of omdat ze gaan trouwen.

Verhuizende jongeren vertrekken vooral naar de vier grote steden of de negen studentensteden. Een op de vijf vertrekt naar een van de vier grote steden, nog eens een op de vier gaat naar een studentenstad. Amsterdam, Groningen en Utrecht zijn het meest in trek. Naar elke stad verhuizen jaarlijks zesduizend 18- tot 22-jarigen.

De meeste verhuizende studenten zoeken het niet al te ver weg. Groningen trekt vooral jongeren uit het noorden van het land. In Enschede vestigen zich vooral studenten uit het oosten en Eindhoven, Tilburg en Maastricht trekken vooral jongeren uit het zuiden. In de steden in de Randstad zijn studenten uit het westen van het land oververtegenwoordigd.

Alleen Wageningen kent geen duidelijke concentratie van jongeren uit een bepaald deel van het land. Het oosten is iets oververtegenwoordigd, maar ook relatief veel jongeren uit het zuiden en westen trekken naar Wageningen.