Obama maant Karzai tijdens bezoek

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren tijdens een geheimgehouden bezoek aan Kabul de Afghaanse president Hamid Karzai en diens kabinet eraan herinnerd dat zij corruptie en vriendjespolitiek moeten bestrijden en voor behoorlijk bestuur moeten zorgen. Hij zei dat in de militaire campagne tegen de opstandelingen successen zijn geboekt, maar dat deze gepaard moeten gaan met 'vooruitgang op het civiele front'.

Karzai wees de Amerikaanse president er op dat hij een begin heeft gemaakt met de instelling van nationale instanties tegen corruptie. Ook beloofde hij volgens Amerikaanse zegslieden bij ministersbenoemingen meer rekening te zullen houden met etnische en geografische afkomst, zodat het kabinet een betere afspiegeling van de verhoudingen in het land vormt.

Het Witte Huis stond er op dat het kabinet van Karzai aan de meeste gesprekken met Obama deelnam. De Verenigde Staten willen dat capabele bewindslieden worden benoemd, niet alleen maar degenen die Karzai kan gebruiken om zijn machtspositie te verstevigen. "Wij willen met president Karzai en zijn kabinet strategisch op één lijn zitten om de opmars waarmee de Taliban en de oppositie sinds 2006 bezig zijn te stuiten en om te keren", zei een Amerikaanse zegsman.

Obama sprak ook de Amerikaanse troepen op de luchtmachtbasis Bagram toe. Hij zei dat hun inzet noodzakelijk is voor de veiligheid van de Amerikanen thuis. "Wij hebben deze oorlog niet gekozen", zei hij, herinnerend aan de aanslagen van 11 september 2001. "Wij zullen Al-Qaida en zijn extremistische bondgenoten verstoren en ontmantelen, verslaan en vernietigen."

De Taliban meldden vandaag drie raketten naar Bagram te hebben afgevuurd. Een NAVO-woordvoerder meldde de inslag van een mortiergranaat, waarbij niemand gewond raakte. Hij zei dat Obama toen al vertrokken was.

Het was het eerste bezoek van Obama aan Afghanistan als president. In 2008, toen hij nog senator was en presidentskandidaat, bracht hij als lid van een officiële delegatie van het Congres al eens een bezoek aan het land. Een jaar geleden bracht Obama een onaangekondigd bezoek aan de soldaten in Irak. De president wilde al eerder een bezoek brengen aan Afghanistan, maar door logistieke problemen en slecht weer werd het bezoek telkens uitgesteld.