Schrijver Slechtste Film zegt sorry

Redactie

"Ik heb de slechtste film ooit geschreven - sorry!", aldus de scenarist van de film 'Battlefield Earth' in een open excuusbrief. Deze brief is dit weekend gepubliceerd op de website van het tijdschrift The New York Post. De science fiction-film uit 2000 staat al jaren bekend als één van de slechtste films ooit gemaakt. Onlangs won de film nog een Razzie voor de Slechtste Film van het Decennium. Scenarist J.D. Shapiro kwam persoonlijk de prijs in ontvangst nemen.

'Battlefield Earth' is een verfilming van een boek van Scientology-oprichter Ron L. Hubbard. John Travolta produceerde de film en speelde een hoofdrol. Volgens Shapiro was de steracteur zo onder de indruk van zijn scenario, dat hij riep dat de film "de Schindler's List van science fiction" worden. Dat pakte echter anders uit. 'Battlefield Earth' werd wereldwijd neergesabeld en won in 2001 maar liefst zeven Razzie Awards.

De film werd volgens Shapiro pas zo slecht toen deze hem uit handen werd genomen: "Mijn script was duister en had een pakkend verhaal met boeiende personages. De film werd niet zoals ik 'm bedoeld had, echt waar. Niemand wil een film maken die eruitziet als een treinongeluk. Eigenlijk is het niet eerlijk om deze film te vergelijken met een treinongeluk, want daar komen wél mensen op af".

Tegelijk wijst Shapiro zichzelf wel degelijk als schuldige partij aan: de reden dat hij met Scientology in contact kwam was alleen omdat hij vrouwen het bed in hoopte te krijgen. Zijn "Willy Wonker", zoals Shapiro zijn mannelijk lid beschrijft, was de oorzaak. De scenarist las ergens dat er op het hoofdkwartier van Scientology veel single vrouwen rondlopen, dus hij besloot daar eens een kijkje te nemen. Hij raakte daar aan de praat met een dame, die hem enkele dagen later belde met de vraag of hij interesse had een script voor een verfilming van 'Battlefield Earth' te schrijven. Vervolgens werd hij voor een etentje uitgenodigd met John Travolta, diens vrouw Kelly Preston en een tiental andere invloedrijke Scientologisten. Zo werd de scenarist bij de organisatie betrokken. Shapiro werd zelf geen lid van de Scientology, maar deed wel enkele cursussen en werd uitgenodigd op hun luxueuze cruise-ship de Freewind.

Inmiddels heeft Shapiro vrede met de film: "Als ik er nu op terugkijk ben ik er op een vreemde manier trots op. Van alle slechte films is de mijne het allerslechtst!" De scenarist heeft behalve het script voor 'Battlefield Earth' ook de comedy-film 'Robin Hood: Men in Tights' geschreven.

Schrijver Slechtste Film zegt sorry
Schrijver Slechtste Film zegt sorry (Foto: Novum)