'België kan 1,15 miljard opstrijken bij WK-toewijzing'

Jeffrey

België kan financieel goede zaken doen als het WK van 2018 wordt toegewezen aan Nederland en België. Het Federale Planbureau aldaar heeft berekend dat de mondiale eindstrijd onze zuiderburen 1,15 miljard kan opleveren.

Dat blijkt uit het rapport dat Het Nieuwsblad als eerste mocht inkijken. België en Nederland zijn samen kandidaat om het WK naar de Benelux te halen. Op het gebied van stadions staan de Belgen nog nagenoeg stil. Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk, Gent en Luik stelden zich kandidaat maar nergens is al met de bouw van een WK-stadion begonnen.

Het Federale Planbureau onderzocht in opdracht van de regering wat de organisatie België kan brengen. Daarbij werd het WK 2006 in Duitsland als basis genomen. De effecten zijn berekend over een periode van tien jaar, te beginnen in 2010.

De Confederations Cup, de verplichte generale een jaar eerder, moet al voor veel inkomsten zorgen. Ook een jaar na het WK worden nog veel positieve effecten verwacht. Het Bruto Binnenland Product zou in 2018 0,13 hoger zijn dan zonder het WK. De inkomsten zouden onder meer komen uit de stroom van buitenlandse voetbalfans die België zal overspoelen.

"Er wordt wereldwijd aandacht gevestigd op het land"
, luidt de conclusie van het rapport. "Dat kan een positief effect hebben op het imago, het toerisme en de export. Het land moet zich hoge kosten getroosten om het evenement te organiseren. Nochtans betekenen die kosten, voor zover de economie voorafgaand aan en in het jaar van de organisatie niet te overspannen is, een impuls voor de economische activiteit."