Kamer steunt eis excuses Sheenan

Redactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de homo-organisatie Pink Army. Die eist excuses van de voormalige Amerikaanse generaal John Sheehan vanwege zijn opmerking over homoseksuelen in het Nederlandse leger. Pink Army wil Sheehan voor het gerecht slepen om hem te dwingen excuses te maken. De PvdA, SP, CDA en VVD steunen de oproep.

Sheehan zei donderdag tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat dat de val van Srebrenica in 1995 en de daaropvolgende genocide op bijna achtduizend moslims mede te wijten is aan de homo's in het leger. Zowel demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) als demissionair premier Jan Peter Balkenende reageerden afkeurend.

De Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK) en COC Nederland steunen het initiatief van Pink Army. Ook Kamerlid Harry van Bommel (SP), Samira Bouchibti (PvdA) en Rita Verdonk staan achter de organisatie. "Wat dit soort uitlatingen betreft zeg ik: tot hier en niet verder. Daarom steunen wij dit van harte voor de mensenrechten", zei Bouchibti.