Schoolbestuur schendt rechten lesbiënne

Redactie

Een Amerikaanse rechter heeft vandaag bepaald dat een schoolbestuur in Mississippi de rechten van een lesbische leerling heeft geschonden door haar te verbieden met haar vriendin en in smoking naar het eindexamenfeest te komen. De rechter wil het bestuur echter niet verplichten het feest, dat vanwege alle commotie is afgelast, te laten doorgaan.

De Amerikaanse Burgerrechtenunie (ACLU) had de rechter gevraagd het schoolbestuur van Itawamba County te dwingen de 'prom' op 2 april te laten doorgaan. Maar rechter Glen Davidson zei de zaak pas op een latere datum te willen behandelen. ACLU-directeur Kristy Bennett noemt het wel een overwinning dat Davidson zegt dat de grondwettelijke rechten van Constance McMillen zijn geschonden. McMillen kan nu ook schadevergoeding vorderen.

Davidson wees het verzoek om het schoolbestuur te dwingen het feest te laten doorgaan af, omdat inmiddels een groep ouders is opgestaan om het feest privé te organiseren, zodat hun kinderen toch een eindfeest hebben. De school heeft 715 leerlingen en staat in Fulton, een stadje met vierduizend inwoners in het noorden van Mississippi.