Dikke chauffeur gevaar op de weg

Monique Verlind (DJMO)

Vrachtwagenchauffeurs met overgewicht kunnen een gevaar op de weg zijn door een slaapapneu. Bij een slaapapneu houdt men in de slaap even op met ademhalen en hierdoor schrikt men vaak wakker 's nachts. Dit zorgt voor onvoldoende slaap, wat vervolgens tot oververmoeidheid en concentratieproblemen leidt de volgende dag. Oplossingen voor slaapapneu zijn bijvoorbeeld afvallen, het dragen van een beademingskapje of een bitje.

Aangezien vrachtwagenchauffeurs vaker last hebben van overgewicht en dus ook van slaapapneu, is het risico dat ze in slaap vallen achter het stuur groter dan bij andere automobilisten. Tot die conclusie komen slaapdeskundigen vandaag in het AD.

Experts pleiten dan ook voor een jaarlijkse test op slaapapneu voor truckers met overgewicht. Het Nationaal Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheidsonderzoek staat achter de deskundigen. Volgens neuroloog Schimsheimer weten veel mensen zelf niet dat ze last hebben van slaapapneu. Hij vindt dan ook dat een dergelijke test voor alle mensen die veel achter het stuur zitten zou moeten gelden, en niet alleen voor vrachtwagenchauffeurs.