Alcoholisme Rusland door lage belastingen

Redactie

Onderzoekers en activisten in Rusland hebben vandaag gewaarschuwd voor de gevolgen van lage belastingen op wodka. Volgens hen hebben die geleid tot zware alcoholconsumptie, waardoor de gemiddelde levensverwachting van Russen met tien jaar is gedaald.

De door de regering ingestelde minimumprijs voor een halve liter wodka is momenteel 89 roebel (2,23 euro), aanzienlijk veel lager dan in Europa. Bij zo'n twee derde van de auto-ongelukken in Rusland is er alcohol in het spel.

Uit cijfers van de regering blijkt dat in Rusland jaarlijks achttien liter alcohol per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd. Onderzoekers denken dat Moskou een te positieve doelstelling nastreeft door te zeggen de alcoholconsumptie de komende tien jaar met acht liter per persoon per jaar te willen verminderen.

"Het is onmogelijk in het huidige sociale en politieke klimaat de komende vijftien tot twintig jaar de consumptie zo drastisch terug te brengen", aldus Aleksandr Nemtsov, hoofd van het Moskouse onderzoeksinstituut voor psychiatrie. Hoewel wordt aangenomen dat twee tot vijf procent van de Russen alcoholist is, drinkt veertig procent van de Russische mannen excessief.

Ruslands noorderburen Zweden, Finland en Noorwegen is het gelukt de afgelopen tientallen jaren de alcoholconsumptie te verminderen door de belastingen aanzienlijk te verhogen en grenzen te stellen aan de verkoop van alcohol. Het Russische parlement verhoogde onlangs de belastingen op bier, maar liet wodka ongemoeid.