Criminelen opsporen door 'vieze' handen

Anke (kwiwi)

Binnenkort is het wellicht mogelijk om criminelen aan de hand van bacteriën, in plaats van vingerafdrukken, op te sporen. Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado (Verenigde Staten) hebben namelijk ontdekt dat zich op ieders handen een unieke populatie aan microben bevindt.

Bij de test hebben de onderzoekers een drietal mensen een toetsenbord van een computer laten gebruiken, dat exclusief door de deelnemers aangeraakt is. Uit de mix van microben was vervolgens op te maken wie welk toetsenbord gebruikt had. Later zijn de populaties van de drie deelnemers afgezet tegen die van 270 willekeurige andere mensen. Ook hier bleek dat de populaties uniek waren.

Deze uitkomst zou kunnen leiden tot het gebruik van bacteriën bij forensische onderzoeken. Als bijvoorbeeld een vingerafdruk niet goed gelukt is, kan deze eventueel wel gebruikt worden om de microbenmix te herkennen. Zo ook wanneer men alleen beschikt over een stuk stof of ander voorwerp dat niet geschikt is om vingerafdrukken vanaf te halen.

Andere onderzoekers twijfelen echter aan het gebruik van deze techniek bij forensische onderzoeken. Zo zegt Elizabeth Gray, geneticus aan het National Human Genome Research Institute, dat het bijvoorbeeld niet duidelijk is of de microbenmix van twee personen die eenzelfde voorwerp hebben aangeraakt, lijkt op de mix van een derde persoon.

De onderzoekers aan de Universiteit van Colorado zijn op dit moment bezig te bepalen hoe vaak een persoon een voorwerp aangeraakt moet hebben om zijn of haar 'bacteriën DNA' achter te laten, en of het mogelijk is dit DNA van kleren en andere zachte voorwerpen af te halen.