Tuitert niet meer naar schaatsgala

Peterselieman

Mark Tuitert wil nooit meer naar het schaatsgala van de KNSB gaan. De olympisch kampioen op de 1.500 meter schaatsen vond dat de prestaties van de olympische schaatsers tijdens het gala ondergesneeuwd waren.

"Dat was de laatste keer dat ik op het Schaatsgala ben geweest," zei Tuitert op zijn Twitterpagina. De Holtenaar zag tot zijn verbijstering dat vele schaatsers naar voren werden geroepen voor een bedankje, zoals de gestopte Erben Wennemars en Renate Groenewold, maar hijzelf en andere medaillewinnaars mochten de hele avond op hun stoel blijven zitten. Alleen Sven Kramer en Ireen Wüst werden vanwege hun titels voor schaatsers van het jaar naar voren geroepen.

De coach van de control-ploeg Jac Orie kan zich de mening van zijn pupil goed voorstellen. "Voorop gesteld; Sven Kramer en Ireen Wüst zijn de terechte winnaars van de Ard Schenk Awards. Maar er worden allerlei schaatsers naar voren geroepen; rijders die stoppen, schaatsers die prijzen krijgen, ga zo maar door. Als je dan de andere olympische medaillewinnaars niet eens noemt en die andere olympisch kampioen niet even naar voren roept, dan ben je heel verkeerd bezig met dat Schaatsgala. Als je mensen wilt wegjagen, moet je het zo doen."