Zanardi mikt op medaille bij Paralympics in Londen

Peterselieman

Alessandro Zanardi wil bij de Paralympics in Londen gaan voor een medaille. De Italiaan was in het verleden een verdienstelijk autocoureur, zelfs nadat dat hij beide benen verloor bij een crash in Duitsland. Nu richt hij zich op de marathon bij het handfietsen. Afgelopen weekend won Zanardi de marathon van Rome in 1:15,53.

De Italiaan kwam in 1991 de Formule 1 binnen bij Jordan en reed in de jaren daarna voor Minardi en Lotus. Hij behaalde alleen in 1993 in Brazilië één punt. Daarna ging Zanardi naar de Verenigde Staten waar hij in 1997 en 1998 de titel in de CART Series won voor Chip Ganassi Racing. Dit succes bracht hem terug in de Formule 1 bij Williams, maar daar boekte de Italiaan geen succes.

Zanardi ging terug naar de CART Series, een beslissing die hem in 2001 op de Lausitzring bijna fataal werd. Daar verloor hij beide benen, waardoor hij aan een rolstoel gekluisterd is. Het racen liet de Italiaan niet los en uiteindelijk kwam hij in het World Touring Car Championship terecht waar hij met een aangepaste auto zelfs nog vier races wist te winnen. Door bezuinigingen bij BMW kreeg hij geen contract voor dit jaar.

Daarom stapte Zanardi over op een andere tak van sport: het handfietsen. "Ik train nu praktisch iedere dag 60 kilometer en ik heb zelfs al eens 120 kilometer gedaan om mijn uithoudingsvermogen te testen. Het eindresultaat hier in Rome is fantastisch," zei Zanardi die de concurrentie twee minuten voorbleef. "Het kon sneller, maar de route is niet makkelijk en richting het einde stak de wind wat op."

"Ik heb een doel en dat is het gaan naar de Paralympische Spelen in Londen in 2012 en het strijden om een podiumplaats," zei de Italiaan die veel plezier in zijn nieuwe sport heeft. "Het mezelf bevinden tussen de mensen die me aanmoedigen en vooruit duwen is iets anders dan ik gewend was. Je voelt echt de warmte en ik voel het plezier van de aanmoedigingen ook echt. Je beleeft het van moment tot moment."