'Kroongetuige blokkeert verklaring via rechter'

Redactie

Een bedreigde kroongetuige in een omvangrijke Limburgse vastgoedfraudezaak heeft zijn verklaring via de rechter laten blokkeren. Justitie kan nu geen gebruik maken van zijn onthullingen, waardoor de strafzaak stuk dreigt te lopen. Dat schrijft De Telegraaf vandaag op basis van bronnen bij justitie.

Het zou de eerste keer zijn dat een getuige zijn verklaringen via de rechter geblokkeerd krijgt. De strafzaak draait om de 58-jarige vastgoedman Joep J. en zijn vermeende corrupte contacten bij de politie, gemeente en de Rabobank. Door zijn contacten in de bovenwereld staat de zaak ook bekend als 'operatie schone handen'. De 34-jarige kroongetuige Pascal H. had belastende verklaringen over J. afgelegd.

In ruil daarvoor had het Openbaar Ministerie in Maastricht hem veiligheid beloofd. H. verbleef anderhalve maand in beschermde beveiliging. Zodra de zogenoemde kluisverklaringen waren opgetekend, leek justitie zich volgens De Telegraaf niets van de beloftes te herinneren.

Omdat H. zich niet langer veilig voelde stapte hij naar de rechter. De rechtbank in Den Haag zou onlangs hebben bepaald dat justitie de verklaringen pas mag gebruiken als H. daar toestemming voor geeft.