Staten in verzet tegen zorgwet Obama

Redactie

Zeker tien Amerikaanse staten gaan in verzet tegen de zorgwet die eergisteren door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. Zodra president Barack Obama vandaag zijn handtekening onder de wet zet willen zij een rechtszaak aanspannen, omdat de wet inbreuk zou maken op hun soevereiniteit.

Obama, vicepresident Joe Biden en een veertigtal stafmedewerkers keken gisteren vanuit het Witte Huis toe hoe de stemming verliep. Toen de beslissende stem was gegeven, barstte applaus los en gaven Obama en zijn stafchef Rahm Emanuel elkaar een high-five.

De Republikeinse senator John McCain zei gisteren dat de euforie hem met weerzin vervulde en dat de Democraten het laatste woord in het debat nog niet hebben gehoord. De kwestie zal waarschijnlijk hoofdthema zijn bij de verkiezingen in november, waarin de Republikeinen de Democraten de controle over beide kamers van het Congres zullen proberen te ontfutselen.

De wet werd met 219 stemmen tegen 212 aangenomen. De Republikeinen stemden en bloc tegen. Volgens de Republikeinen hebben de Democraten een wet doorgedrukt die op weinig publieke steun kan rekenen en de belastingdruk zal verzwaren. Bovendien gaat volgens de Republikeinen de kwaliteit van de zorg omlaag door de hervorming. De Republikeinen hoopten de nieuwe wet te kunnen blokkeren en zo de ambitieuze binnenlandse agenda van Obama te dwarsbomen.

Obama zei dat de stemming liet zien dat 'we nog steeds een volk zijn dat in staat is grote dingen te doen'. "We hebben bewezen dat deze regering -een regering van het volk en door het volk- nog steeds werkt voor het volk."

Obama heeft vaak gezegd dat eerdere presidenten -zowel Republikeinse als Democratische- zonder succes hebben geprobeerd om een nationale zorgverzekering in te voeren. Twee maanden geleden leek het erop dat ook de poging van Obama gedoemd was te mislukken, toen de Republikeinen de verkiezingen voor de senaatszetel van Edward Kennedy wonnen en zo voldoende stemmen kregen om een finale stemming over de gezondheidszorg tegen te houden. De Democraten kwamen echter met een reddingsplan waardoor de wet met enige wijzigingen toch in stemming kon worden gebracht.

Onder de nieuwe wetgeving wordt het de meeste Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als ze dit niet doen, kunnen ze een boete krijgen. In de wet is een voorziening opgenomen om gezinnen met een inkomen tot 88 duizend dollar financieel te ondersteunen. Tevens zal Medicaid, een federaal gezondsheidszorgprogramma voor de armen, worden uitgebreid.

Verzekeraars zullen ook te maken krijgen met nieuwe wetgeving. Het wordt verboden om een maximum aan polissen te stellen. Ook mogen de verzekeraars geen polissen weigeren aan zieke mensen en mogen ze geen polissen stopzetten als de verzekerde ziek wordt.

Om de hervormingen te kunnen betalen zal er over een periode van tien jaar vierhonderd miljard dollar extra belasting worden geheven.

Staten in verzet tegen zorgwet Obama
Staten in verzet tegen zorgwet Obama (Foto: Novum)