VN verlengt Afghanistan-missie

Redactie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vandaag unaniem ingestemd met verlenging van de missie in Afghanistan met een jaar. Het mandaat voorziet in het continueren van internationale burgeractiviteiten en de steun aan Afghanen om hun toekomst in eigen hand te nemen.

De resolutie roept de VN op tot 'coherentere' internationale steun aan de prioriteiten van de Afghaanse regering, te weten het promoten van ontwikkeling, het verbeteren van het bestuur, de aanpak van de drugshandel en de wederopbouw van het door oorlog ontwrichte land. Daarnaast moet de coördinatie met de internationale troepenmacht verbeterd worden.

De Veiligheidsraad herhaalde zijn zorg over de toename van gewelddadige en terroristische activiteiten van de Taliban, Al-Qaida, illegale gewapende groeperingen, criminelen en betrokkenen bij de drugshandel.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een delegatie van de opstandelingengroep Hezb-i-Islami van voormalig premier Gulbuddin Hekmatyar ontvangen. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

Hezb-e-Islami opereert vooral in het oosten en noorden van het land. Volgens vertegenwoordigers van de groep heeft de delegatie een vredesplan bij zich dat voorziet in de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Afghanistan binnen een half jaar, te beginnen in juli. Dat is een vol jaar eerder dan de Amerikaanse president Barack Obama van plan is. Als de buitenlandse troepen zijn vertrokken zullen er ook geen buitenlandse strijders in Afghanistan blijven, liet een vertegenwoordiger van Hezb-e-Islami aan het persbureau AP weten.

Verder moet volgens het plan het huidige Afghaanse parlement eind december plaatsmaken voor een overgangsregering, een shura, die binnen een jaar lokale en landelijke verkiezingen moet organiseren. De Afghaanse grondwet zou moeten worden herschreven.

De woordvoerder van Karzai, Waheed Omar, zei dat de regering nog geen commentaar wil geven op het plan van Hezb-e-Islami.