Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 12

Jeffrey

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Esbjerg fB heeft dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. De nummer drie van de Deense competitie ging op bezoek bij middenmoter FC Nordsjælland met 2-0 onderuit. Tim Janssen stond de gehele wedstrijd in de basis aan de kant van Esbjerg. De ploeg zag de achterstand met koploper FC Kopenhagen groeien tot negen punten. Odense BK, de huidige nummer twee, staat zes punten voor op Esbjerg. Brøndby IF heeft de aansluiting met de plaatsen voor Europees voetbal nog niet weten te vinden. De ploeg trof op eigen veld degradatiekandidaat Randers FC en moest uiteindelijk de punten delen. Randers speelde vanaf de twintigste minuut weliswaar met tien man, maar  Brøndby kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Remco van der Schaaf begon in de basis en werd een kwartier voor tijd gewisseld. De achterstand op nummer drie Esbjerg, een plek die rechtgeeft op Europees voetbal, bedraagt na deze speelronde al acht punten.

Het Maltese Valletta FC is weer twee punten ingelopen op koploper Birkirkara. De ploeg, waar Jordi Cruijff de hele wedstrijd speelde, won zelf met 3-0 van Qormi FC en zag de koploper dure punten verspelen tegen Tarxien Rainbows. Birkirkara kwam in de tweede helft zelfs met 3-1 achter, maar wist uiteindelijk nog een 3-3 gelijkspel uit het vuur te slepen. Sylvano Comvalius speelde de hele wedstrijd mee bij Birkirkara, maar wist niet tot scoren te komen. De achterstand van Valletta op Birkirkara bedraagt nu slechts één punt. Volgende week zondag treffen beide teams elkaar.

Omonia Nicosia is dit weekend landskampioen van Cyprus geworden. Omdat de ploeg de uitwedstrijd van APOEL Nicosia, dat zonder Joost Broerse aantrad, met 1-2 won, pakte de club de landstitel. Een sterke reeks, de ploeg won negen van de tien laatste wedstrijden, heeft de titel uiteindelijk opgeleverd. Anorthosis Famagusta had ook nog een kans om kampioen te worden, maar ondanks de 1-2 overwinning op En Paralimni greep de ploeg toch naast het landskampioenschap, aangezien Omonia Nicosia won. Jeffrey Leiwakabessy speelde de gehele wedstrijd mee bij Anorthosis.

AC Monza heeft afgelopen weekend goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Op eigen veld werd concurrent Lecco met 2-1 verslagen. Sander Westerveld speelde de hele wedstrijd mee bij Monza, terwijl Stefano Seedorf zeven minuten voor tijd binnen de lijnen kwam. De voorsprong op de plekken die recht geven op nacompetitie, bedraagt nu vier punten.

Bristol City heeft Newcastle United verrassend op een gelijkspel weten te houden, al was de ruststand 2-0 in het voordeel van Bristol. Evander Sno viel na rust in en daarna wist Newcastle nog twee doelpunten te maken. Bristol verloor de doordeweekse wedstrijd echter, waardoor de club is afgezakt naar de zestiende plaats. Newcastle, waar Tim Krul niet van de bank kwam, staat nog altijd op de eerste plaats. Sheffield United heeft op woensdag met 3-0 van Blackpool weten te winnen. Marcel Seip stond de hele wedstrijd in de defensie van de winnende ploeg. Op zaterdag viel er minder te juichen voor de Blades, want er werd met 1-1 gelijkgespeeld bij Doncaster. Ook nu kwam Seip in actie, maar werd hij in de 59ste minuut naar de kant gehaald. Sheffield United staat op de zevende plaats in de ranglijst, één plaats achter de laatste plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs, maar de nummer zes van de ranglijst, Cardiff City, heeft wel een voorsprong van vijf punten. Bij Middlesbrough kwam Marvin Emnes weer eens binnen de lijnen. Hij mocht in de 87ste minuut invallen in het gelijkspel tegen Reading, maar hij kon niet voorkomen dat zijn club voor de derde maal op rij gelijkspeelde en op de elfde plaats in de ranglijst blijft steken.

Mario Melchiot heeft zijn rentree gemaakt bij zijn club Wigan Athletic en wist het duel meteen winnend af te sluiten, al liet het winnende doelpunt van Rodallega wel 93 minuten op zich wachten. Wigan vecht nog altijd tegen degradatie, maar staat momenteel nog wel op een veilige vijftiende plaats op de ranglijst. Hull City verloor voor de vijfde keer op rij en moet serieus vrezen voor degradatie. Hull, waar Jan Vennegoor of Hesselink in de basis begon en waar George Boateng een schorsing uitzat, stond na 88 minuten spelen met 1-2 voor bij Portsmouth, maar na 90 minuten was de stand plots 3-2 in het voordeel van de laatstgenoemde ploeg. Vennegoor of Hesselink stond toen al niet meer in het veld. Hij werd na 66 minuten gewisseld.

Celtic heeft met 3-0 van St. Johnstone weten te winnen. Edson Braafheid was weer de enige Nederlander binnen de lijnen en liet zien goed in vorm te zijn. Hij gaf de assist voor de 1-0 van Thompson. Celtic staat nog altijd op de tweede plaats met inmiddels tien punten achterstand op koploper Glasgow Rangers en acht punten voorsprong op nummer drie Dundee United.