Wel schuld, maar geen straf in klimzaak

bennootje

De 26-jarige zekeraar van een vrouw die in een klimhal zwaargewond raakte toen zij twaalf meter neer beneden stortte, is schuldig bevonden. De rechtbank in Amsterdam legde haar vandaag echter geen straf op. Het OM had een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar geëist.

Het ongeluk gebeurde in maart 2008 in de klimhal Tussen Hemel en Aarde. De zekeraar had het touw van de klimgordel voortijdig losgemaakt, waardoor de vrouw twaalf meter naar beneden viel. Volgens de rechtbank gebeurde dit in een 'moment van onoplettendheid', terwijl de zekeraar verantwoordelijk was voor de veiligheid van de klimmer. De rechtbank noemt de gevolgen van het handelen van de zekeraar 'ernstig en tragisch'. Het slachtoffer zal niet meer volledig herstellen.

In strafrechtelijke zin is er volgens de rechter sprake van 'de lichtste vorm van schuld'. De rechtbank liet meewegen dat de gebeurtenis bij de zekeraar groot leed heeft veroorzaakt. De rechtbank denkt dat de veiligheidsmaatregelen moeten worden aangepast.

In een soortgelijke zaak waarbij een 39-jarige klimster om het leven kwam, kwam de rechtbank -en later het gerechtshof- tot een vergelijkbare straf. De vrouw kwam in mei 2008 in dezelfde klimhal in Amsterdam-West ten val doordat haar vaste klimpartner de zekering te vroeg loskoppelde. Het hof achtte schuld niet bewezen. Het Openbaar Ministerie heeft onlangs aangegeven deze zaak aan de Hoge Raad voor te leggen.