Onderhandelingen cao schoonmakers hervat

Redactie

FNV Bondgenoten gaat vanavond weer onderhandelen over een cao voor schoonmakers. De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) heeft FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond uitgenodigd om weer om de tafel te gaan zitten. Om 18.00 uur worden de gesprekken hervat.

"Natuurlijk, wij gaan altijd in op een uitnodiging om te onderhandelen", zegt FNV-bondsbestuurder Ron Meyer. OSB-onderhandelaar Anton Witte zegt er vertrouwen in te hebben om tot een voor werknemers en werkgevers bevredigend resultaat voor de schoonmaakbranche te komen.

De schoonmakers voeren al maanden actie. Sinds ruim een maand wordt er ook gestaakt. Ze willen meer waardering, loonsverhoging, reiskostenvergoeding en betere opleidingen. De actievoerders willen een einde aan het 'krenterige' gedrag van de opdrachtgevers en het 'slaafse' gedrag van de schoonmaakbedrijven.

Vandaag werd de zitactie op het Centraal Station in Utrecht beëindigd met de uitreiking van de Gouden Grote Krent Award aan NS-directeur Bert Meerstadt, een prijs voor de gierigste opdrachtgever. Hij nam de schoonmakers-'Oscar' 'waardig' in ontvangst, zegt Meyer.

Morgen bespreekt het zogenoemde schoonmaakparlement de eventuele resultaten van de onderhandelingen in de Westergasfabriek in Amsterdam. Daar komt ook de eventuele voortzetting van de stakingen aan de orde.

De acties van de laatste tijd zijn volgens de vakbond de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Naast driehonderd trein- en stationsschoonmakers staken ook de schoonmakers van UWV, Reed Elsevier, Telegraaf, Achmea, Cordares, Erasmus Universiteit, WTC, ABN Amro, Hogeschool Rotterdam, Philip Morris, de Belastingdienst en Schiphol.