Volleybalcoach Blangé maakt voorlopige selectie bekend

Olga Kroeders

Vandaag heeft bondscoach Peter Blangé zijn voorlopige selectie voor 2010 bekendgemaakt. Op de lijst staan op dit moment 24 namen. Uit deze groep zal Blangé uiteindelijk zijn team voor de EK-kwalificatietoernooien en de World League wedstrijden samenstellen.

Blangé start, afhankelijk van het aantal beschikbare internationals, omstreeks 12 april met de teamtrainingen ter voorbereiding op het internationale seizoen. Dat gaat officieel van start op 21 mei, wanneer de volleybalheren beginnen aan hun eerste EK-kwalificatietoernooi in Macedonië, waar het gastland, Zweden en Portugal de strijd met Oranje om een EK ticket aangaan. Het tweede en beslissende kwalificatietoernooi wordt van 28 tot en met 30 mei gespeeld in het Rotterdamse Topsportcentrum. Alleen de overall winnaar plaatst zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar in Oostenrijk en Tsjechië. De nummer 2 zal via een derde ronde kwalificatie moeten afdwingen.

Op 5 en 6 juni begint Nederland haar World League voorronde in en tegen Korea, waarna de mannen doorvliegen naar Zuid-Amerika voor twee uitwedstrijden tegen het beste volleyballand ter wereld, Brazilië. Op 19 en 20 juni staan in Apeldoorn de eerste twee duels tegen Bulgarije op de kalender. Een weekend later, op 26 en 27 juni, zijn de Brazilianen te gast in Ahoy' Rotterdam. Op 3 en 4 juli spelen de mannen van Oranje hun uitwedstrijden tegen Bulgarije, waarna Nederland in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven op donderdag 8 en vrijdag 9 juli hun World League poulewedstrijden afsluiten tegen Korea.

Bondscoach Blangé ziet reikhalzend uit naar het komende topvolleybalseizoen: "De eerste test voor de ploeg worden de twee kwalificatietoernooien voor het EK van 2011. We willen in Macedonië direct een goede uitgangspositie creëren voor het toernooi in Rotterdam met als doel directe kwalificatie. Het is essentieel voor de ontwikkeling van de ploeg dat we opnieuw Word League spelen. En dan met onder andere Brazilië als tegenstander, waardoor we aan den lijve gaan ondervinden op welke snelheid en complexiteit zij volleybal spelen."

 

Voorlopige selectie

Spelverdeling

 

 

Yannick van Harskamp

Noliko Maaseik (BEL)

 

Nico Freriks

Zadkine Rotterdam.Nesselande

 

Roland Rademaker

Tourcoing (FRA)

 

Bert Sturkenboom

Landstede Volleybal/VCZ

 

Dirk Jan van Gendt

Lennik (BEL)

 

 

 

 

Diagonaal

 

 

Kay van Dijk

Esi-Ti Carilo Loreto (ITA)

 

Niels Klapwijk

Maaseik (BEL)

 

Mathijs Mast

SV Dynamo Apeldoorn

 

Joris Marcelis

Langhenkel Volley

 

 

 

 

Passer-loper

 

 

Jeroen Rauwerdink

Acqua Paradiso Monza (ITA)

 

Jeroen Trommel

IBB Spor (TUR)

 

Robert Horstink

Sisley Treviso (ITA)

 

Dick Kooy

Trenkwalder Modena (ITA)

 

Robbert Andringa

AB Groningen/Lycurgus

 

 

 

 

Middenblokkeerder

 

 

Wytze Kooistra

Trenkwalder Modena (ITA)

 

Lars Lorsheijd

Tourcoing (FRA)

 

Rob Bontje

Sisley Treviso (ITA)

 

Bart-Jan van der Mark

Langhenkel Volley

 

Tije Vlam

Knack Randstad Roeselare (BEL)

 

Jasper Diefenbach

SV Dynamo Apeldoorn

 

 

 

 

Libero

 

 

Jelte Maan

Noliko Maaseik (BEL)

 

Gijs Jorna

HvA Volleybal

 

Richard Rademaker

Zadkine Rotterdam.Nesselande

 

Dirk Sparidans

SV Dynamo Apeldoorn