PC gaming is niet dood

Pheno

Nou, gelukkig dan maar. Volgens Peter Molyneux is PC gaming bezig weer opnieuw ontdekt te worden. Door spellen zoals die op Facebook te vinden zijn, zijn de verwachtingen van gamers drastisch aan het veranderen.

"Ik ben geboren op de PC" vertelde hij. "De PC is een apparaat dat volledig open is. Dat voelde geweldig en toen ik overgestapt ben naar de consoles voelde het alsof ik gevangen genomen werd in mijn creativiteit... Nu komt er nieuwe hardware zoals Natal en het gevoel van de PC komt weer wat terug".

Molyneux vindt het verrassend dat er nu nieuwe soort games worden gemaakt. Met Facebook als platform zijn het meer sociale games. Een bedrijf als Zynga, maker van Farmville, heeft een achterban van 88 miljoen spelers, daar zijn andere bedrijven jaloers op.

Peter Molyneux denkt ook te weten waarom spellen als Farmville zo'n succes zijn. Het sociale aspect is nu nog uniek aan het spel. De nieuwe soort gamer wil ook graag zijn of haar vrienden betrekken bij het spelen van games. En natuurlijk speelt het pronken met je status in een spel ook mee. Wie wil er nu niet een grotere boerderij dan zijn beste vriend? Het sociale aspect kan in allerlei genres ook toegepast worden, Molyneux verwacht dan ook een veel grotere integratie van games met Facebook de komende jaren.

Naast Facebook heeft hij het natuurlijk ook weer even over zijn nieuwste kindje Fable III gehad. Lionhead wil een andere ervaring aan de spelers geven dan in de eerste twee delen. Hij wil de mensen verrassen in plaats van hetzelfde nog eens doen. Een van de dingen is het feit dat je met iedereen een dialoog kan aangaan, maar ook kan aanraken. Een hand geven is het begin van een relatie. Dit kan verder gaan naar de wat romantischere kant van een relatie, maar ook natuurlijk naar de andere kant, namelijk een flinke ruzie.

Molyneux heeft nog meer toekomstvoorspellingen. Hij verwacht dat softwarebedrijven komende jaren gaat veranderen. Het begrip "game" zal herschreven worden door allerlei technieken die er aan komen, door of nieuwe randapparatuur of de mogelijkheden van de hardware zelf. Hij verwijst hier naar Milo, een karakter dat naar je luistert, je begrijpt en waar je een band mee opbouwt. Met de nieuwe mogelijkheden krijg je veel meer het idee dat je betrokken wordt in het spel.

Zit jij te wachten op die nieuwe mogelijkheden of denk je juist dat het wel los zal lopen met deze voorspellingen?