Zegereeks squasher Anjema ten einde

Olga Kroeders

Laurens Jan Anjema heeft voor het eerst sinds december 2009 weer een partij verloren. De 27-jarige squasher moest in de halve finales van de Rocky Mountain Open 2010 zijn meerdere erkennen in de Egyptenaar Hisham Ashour.

Lang leek het erop dat de als eerste geplaatste Anjema zijn ongeslagen reeks van veertien duels zou voortzetten. De Hagenaar won de eerste game met overmacht en nam ook in het tweede bedrijf een 5-1 voorsprong. Vanaf dat moment kwam de als derde ingeschaalde Ashour echter in zijn spel. De Egyptenaar schroefde het tempo op, begon de rally's te domineren en nam het midden van de baan in zijn bezit. Anjema kon geen antwoord vinden op het extreem snelle spel van de oudere broer van Ramy Ashour, de nummer één van de wereld, en moest daardoor na 51 minuten capituleren: 11-4, 7-11, 9-11 en 7-11.

Via Twitter reageerde Anjema rustig op de nederlaag: "3-1 verloren van Hisham in de halve finales vanavond. Hij speelde zoals alleen hij kan. Een wedstrijd te ver voor mij. Helaas, het was een mooie reeks..." schreef de vijfvoudig nationaal kampioen.

Voor Anjema kwam er met zijn nederlaag een einde aan een succesvolle periode. De linkshandige speler van HSRC De Diepput won in februari het NK en zegevierde de afgelopen weken ook bij proftoernooien in Montreal en Winnipeg. Het onverwachte verlies heeft wel consequenties voor onze landgenoot. De Nederlander bereikt hierdoor volgende maand niet de mondiale top-10, hij blijft op plek 11 steken. Dat is overigens wel een stijging van vier plaatsen en tevens zijn hoogste ranking ooit. Anjema staat nu vijftiende.

De eindstrijd van het met dertigduizend Amerikaanse dollars gedoteerde PSA 3 Star toernooi in Calgary gaat tussen Ashour (3) en Daryl Selby (2). De Engelsman won opvallend eenvoudig van Shahier Razik (4) uit het gastland: 11-7, 11-4 en 11-6. Het is voor Selby, in november al winnaar van de Dutch Open, de derde keer op rij dat hij een finale haalt. De vorige twee toernooien verloor hij beide keren van Anjema.