VWA: mogelijk uitbraak hepatitis A

Veerle (Volpez)

Veertien personen in Nederland zijn onlangs besmet met hepatitis, mogelijk via voedsel. Nederland is mogelijk het derde land waar de uitbraak is ontstaan door voedsel. In Australië en Frankrijk werden het afgelopen jaar vergelijkbare 'voedselgerelateerde besmettingen' geconstateerd. Dit meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) op zijn website.

Het betreft een specifieke variant van het hepatitis A-virus dat exact hetzelfde is als het virus dat eerder bij Australische patiënten werd gevonden. In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Unie, het RIVM en de GGD's onderzoekt de VWA de herkomst van dit virus.

Australisch onderzoek
Epidemiologisch onderzoek in Australië toonde eerder al aan dat de personen in Australië mogelijk besmet waren door het eten van halfgedroogde tomaten. Wat de bron van de besmetting in Nederland is, is nog niet duidelijk.

De veertien Nederlandse patiënten zijn besmet met een virus dat identiek is aan het virus in Australië. De bevindingen die tijdens het Australische onderzoek zijn gedaan, worden meegenomen in het onderzoek van de VWA naar de besmettingsbron.

Hepatitis A is een stabiel virus dat via de ontlasting van mens op mens over kan worden gedragen. Ook via besmet voedsel, besmette oppervlakken of water kan het virus zich verspreiden. In Nederland krijgen jaarlijks honderden mensen hepatitis A. De infectie is dan meestal in het buitenland opgelopen.

Wat is hepatitis A?
Hepatitis A is een ontsteking van de hepatitis (een ontsteking aan de lever) en kan leiden tot geelzucht. Het hepatitis A-virus veroorzaakt deze ontsteking. Personen die besmet zijn met het virus voelen zich misselijk, moe, hebben een gebrek aan eetlust en krijgen een griepachtig gevoel. De urine van deze personen kan een donkere kleur (ongeveer de kleur van sterke thee) aannemen en de ontlasting kan juist lichter worden van kleur.

Ook uiterlijk kunnen besmette personen symptomen vertonen. Zo kunnen de huid en het oogwit geel verkleuren (geelzucht). Wie hepatitis A heeft, hoeft echter geen klachten te krijgen. Met name kinderen vertonen weinig ziekteverschijnselen, waardoor de ziekte onopgemerkt kan blijven. Wie besmet is krijgt meestal na twee tot zeven weken na de besmetting verschijnselen die enkele weken tot drie maanden kunnen duren.

De ziekte is erg besmettelijk en kan ook overgedragen worden door personen die geen ziekteverschijnselen vertonen. Iedereen die de ziekte niet eerder heeft gehad, kan hepatitis A krijgen. Besmetting kan met name voorkomen worden door een goede hygiëne. Ook onbeschermde (anale) seks kan leiden tot besmetting met de ziekte.

De ziekte gaat over zonder daar medicijnen voor te gebruiken. Complicaties bij deze ziekte komen zelden voor, maar de vermoeidheid kan lang aanhouden. Wie denkt hepatitis A te hebben, kan het beste contact opnemen met de huisarts. Indien hepatitis A geconstateerd wordt, zal de GGD een onderzoek naar de herkomst van de besmetting instellen.