ABP klaagt Bank of America aan

Het grootste pensioenfonds van Nederland, het Ambtenaren BedrijfsPensioenfonds (ABP), gaat een rechtszaak beginnen tegen één van de grootste banken in de Verenigde Staten. Volgens het pensioenfonds heeft de zakenbank Bank of America (BofA) belangrijke informatie achtergehouden voor de aandeelhouders ten tijde van de overname van Merrill Lynch.

De Algemene Pensioen Groep, pensioenuitvoerder van het ABP, maakt vandaag bekend dat het pensioenfonds de geleden schade via de rechter wil terugvorderen.

Groot verlies
Merrill Lynch leed over het vierde kwartaal van 2008 een verlies van meer dan 15 miljard dollar (ongeveer 11 miljard euro). Volgens het ABP was BofA hier van op de hoogte en verzuimde de bank om de aandeelhouders hierover in te lichten. De aandeelhouders, waaronder het ABP zelf, konden zich op 5 december 2008 uitspreken over de overnameplannen van BofA.

Bonusbetalingen
Het ABP claimt ook nog dat BofA een bijlage bij de fusieovereenkomst heeft onthouden. In deze bijlage worden de bonussen voor de medewerkers van Merill Lynch geregeld. Deze bonussen bedroegen 5,8 miljard dollar (ongeveer 4,2 miljard euro).