Meer politiekorpsen onder curatele

Redactie

Dertien van de 25 politiekorpsen staan dit jaar onder curatele omdat zij een tekort in hun begroting hebben. Vorig jaar stonden vijf korpsen onder verscherpt toezicht. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de stijging vandaag 'fors'.

Redenen voor de stijging zijn volgens de zegsman dat sommige korpsen, diensten zoals huisvesting en administratie die centraal geregeld zullen worden, niet in hun begroting hebben opgenomen. Hierdoor nemen zij niet altijd mee dat zij hier ook minder geld vanuit het Rijk voor krijgen. Ook hebben korpsen volgens de woordvoerder soms meer mensen in dienst dan nodig.

De curatele geldt voor een jaar. Dit betekent dat zij geen investeringen mogen doen zonder toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder nieuwe behuizing of het aannemen van extra personeel. Hoe groot het totale begrotingtekort is, kan de woordvoerder niet zeggen.

Het gaat om de korpsen, Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland-Zuid, Utrecht, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, Haaglanden, Rotterdam-Rijmond, Zuid-Holland-Zuid, Midden en West Brabant en Limburg-Zuid.

Aantal politiekorpsen onder curatele toegenomen
Aantal politiekorpsen onder curatele toegenomen (Foto: Novum)