Oud-bestuur DSB gaat aangifte doen tegen DNB

Gisteren heeft advocaat Frank 't Hart in NOVA aangegeven dat hij, namens het oud-bestuur van DSB, aangifte gaat doen tegen De Nederlansche Bank (DNB). Volgens de advocaat heeft DNB haar geheimhoudingsplicht geschonden toen er, afgelopen oktober, een noodregeling was aangevraagd voor DSB.

Lek
Indertijd kwam de aanvraag voor de noodregeling uitgebreid in de media aan de orde. Dirk Scheringa, voormalig directeur van DSB, heeft deze media-aandacht altijd gezien als de oorzaak voor het omvallen van zijn bank. Na dat uitvoerig over de regeling werd bericht ontstond er een run op de bank. Vele mensen wilde namelijk nog snel hun geld veilig stellen. Uiteindelijk is dit de bank fataal geworden. "Alleen DNB kon de beslissing nemen de noodregeling aan te vragen", zei 't Hart in NOVA. "Mensen van DNB hebben anderen gebeld dat dit te gebeuren stond."

Onderzoek
Eind vorig jaar is door de rijksrecherche een onderzoek ingesteld naar het lekken. Uit dat onderzoek is niet gebleken of er gelekt is. Wel is duidelijk geworden dat vele mensen op de hoogte waren van informatie waar alleen DNB recht op had. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgezien van vervolging, aangezien er geen specifieke verdachten waren aan te wijzen.

Toch gebruikt 't Hart dit onderzoek als basis voor de aangifte. "De vraag van het onderzoek had niet moeten zijn wie heeft gelekt, maar hoe het kan dat zoveel mensen ervan wisten, terwijl DNB als enige de beslissing neemt."