Kamer herdenkt Van Mierlo

Redactie

De Tweede Kamer heeft vanmiddag Hans van Mierlo herdacht. De medeoprichter van D66 en oud-minister en -Kamerlid voor die partij overleed afgelopen donderdag op 78-jarige leeftijd. "Nederland heeft met zijn heengaan een groot politiek filosoof verloren", zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).

Van Mierlo werd zowel door Verbeet (PvdA) als demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) uitgebreid herdacht. "Hans van Mierlo heeft de Nederlandse politiek zeer verrijkt", zei Verbeet. Zij bracht in herinnering zijn 'grote verdienste' als debater: het was muisstil als hij optrad. Ook prees Verbeet zijn inzet voor de hervorming van het publieke bestel.

"De Kamer is hem zeer erkentelijk voor de grote rol die hij heeft gespeeld in de Nederlandse politiek en de samenleving. Zijn charismatische persoonlijkheid en wijsheid hebben velen geïnspireerd."

"Hans van Mierlo was er altijd en hij deed ertoe", zei Balkenende. Ook hij prees de inzet van Van Mierlo de afgelopen decennia voor de publieke zaak. "Hans van Mierlo had zijn plek in de parlementaire geschiedenis al meer dan verdiend terwijl hij er onvermoeibaar steeds nieuwe hoofdstukken aan bleef toevoegen."

Zijn 'authentieke zoeken' en 'eerlijke twijfel' was voor velen een inspiratiebron, zei de premier. Ook voor mensen die het niet in alle opzichten met hem eens waren. "Wat blijft is de herinnering aan een man die op onnavolgbare manier kleur gaf aan de Nederlandse politiek, met zeer grote verdiensten voor de Nederlandse samenleving. Daarvoor past diep respect en grote dankbaarheid."

Verbeet en Balkenende betuigden hun medeleven aan de nabestaanden, van wie enkelen aanwezig waren in de Kamer. Van Mierlo wordt overmorgen in besloten kring begraven. Een dag eerder is er een afscheidsbijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam.