VS eist dat Israël bouwplan intrekt

Redactie

Na een weekend vol van Amerikaanse kritiek op Israël, onder andere van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, werden gisteren de eisen van de Verenigde Staten aan Israël duidelijk gemaakt. De VS wil dat Israël het omstreden bouwplan in Oost-Jeruzalem intrekt. Dat hebben anonieme bronnen in de VS en Israël gezegd.

Volgens de bronnen staan de Amerikanen er bovendien op dat Israël significante stappen zet om de vredesgesprekken weer op de rails te krijgen. Deze stappen kunnen onder andere inhouden dat er Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten of dat er land op de Westelijke Jordaanoever wordt teruggegeven aan de Palestijnen.

Washington heeft Israël ook gevraagd om officieel te verklaren dat de gesprekken met de Palestijnen de belangrijkste kwesties in het conflict zullen behandelen. Hieronder vallen de definitieve landsgrenzen, de status van Jeruzalem en het lot van de Palestijnse vluchtelingen die in 1948 hun huizen kwijtraakten in de oorlog die volgde op de stichting van de staat Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu leek de eis voor het intrekken van de bouwplannen in Oost-Jeruzalem echter niet te willen inwilligen. Hij zei gisteren tegen het Israëlische parlement dat 'het bouwen van de joodse buurten op geen enkele manier de Arabieren in Oost-Jeruzalem schaadt of hen benadeelt'.

Israël is niet gebaat bij een vijandige relatie met de belangrijkste bondgenoot, maar Netanyahu heeft zich in het verleden altijd stevig afgezet tegen territoriale concessies aan de Palestijnen. Een beperking van de bouwactiviteiten in Oost-Jeruzalem kan bovendien een scheuring in de regerende coalitie tot gevolg hebben.