Ramp door cycloon op Fiji-eilanden

Redactie

De regering van de Fiji-eilanden heeft vandaag het noorden en oosten van de eilandenstaat tot rampgebied uitgeroepen. De cycloon Tomas, de zwaarste in bijna dertig jaar tijd, heeft er gisteren en vandaag enorme schade aangericht, vreest de Nationale Rampenraad onder leiding van de militaire heerser Voreque Bainimarama.

Van de eilanden Cikobia en Qelelevu is niets meer vernomen sinds de cycloon er gisteren overheen trok. Op de eilanden zijn windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur gemeten en golven van 8 meter hoog hebben de kusten onveilig gemaakt. Zeker een vrouw is volgens Australische media verdronken na door een golf te zijn meegesleurd.

Zeker vijftig huizen zijn verwoest en meer dan vijfduizend mensen zijn uit hun woningen langs de kust gevlucht. De meest bevolkte gebieden van de Fiji-eilanden lijken over het algemeen echter gespaard te zijn gebleven.

De Fiji-eilanden tellen bijna een miljoen inwoners. Ze liggen ongeveer 2600 kilometer ten oosten van Australië en ongeveer 2000 kilometer ten noorden van Nieuw-Zeeland.

Meer informatie over de cycloon vind je in De Elementen.