Somalië tekent verdrag met milities

Redactie

De regering van Somalië heeft vandaag een verdrag met de milities van de Ahlu-sunah Wal-jamea-beweging getekend. In het verdrag staat dat de strijders hoge regeringsposities krijgen in ruil voor militaire steun in de strijd tegen de Islamistische opstandelingen.

De milities hebben verschillende dorpen in districten in centraal-Somalië onder controle. De zwakke Somalische regering die gesteund wordt door de Verenigde Naties en zesduizend soldaten van een vredesmacht van de Afrikaanse Unie heeft niet meer dan een aantal wijken van de hoofdstad Mogadishu in handen.

De Somalische premier Omar Abdirashid Ali Sharmarke zei dat de overeenkomst deel uitmaakt van een groter verzoeningsplan. "Met deze overeenkomst hebben de Somalische regering en Ahlu-sunah Wal-jamea een belangrijke stap gezet richting het herstel van vrede en stabiliteit in ons geliefde land", zo zei hij. "Het is een overwinning voor vrede en een nederlaag voor de rovers en extremistische groepen."

Politiek analist Issa Abdulahi waarschuwde echter voor een interne machtsstrijd. "Hiermee (met de overeenkomst, red.) kan de regering militair gezien opscheppen en het zal de milities helpen om bredere steun te krijgen voor de strijd tegen de Islamistische opstandelingen. Het wordt echter een ander probleem als de leden van de militie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling van de ministersposten."

Somalië heeft al negentien jaar geen centrale regering en het land is niet alleen opgesplitst tussen de Islamieten en de regering, maar ook tussen de regering en andere opstandelingengroepen. Vandaag werden de moeilijkheden in Somalië nog eens onderstreept toen een hoge militie, Sheik Hassan Qoryoley, het net getekende verdrag herriep, omdat er volgens hem niet genoeg was overlegd. Hij had bezwaar tegen een passage waarin stond dat de strijders van de groep zouden worden ondergebracht bij het regeringsleger.