Jeugdgevangenissen dicht bij gebrek aan klandizie

bennootje

Drie jeugdgevangenissen worden gesloten. Ze zijn niet meer nodig omdat jongeren veel minder vaak ernstige misdrijven plegen, schrijft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) vandaag in een Kamerbrief. De gevangenissen die sluiten zijn De Doggershoek met 120 plaatsen in Den Helder, Rentray met 108 plaatsen in Rekken en Den Hey Acker met 76 plaatsen in Vught.

Het aantal zware misdrijven zoals verkrachting en moord dat is gepleegd door jongeren, is tussen 2005 en 2008 met bijna een derde afgenomen. Het aantal jeugdgevangenissen gaat door het besluit van Hirsch Ballin terug van elf naar acht. De gevangenissen hadden tot dit jaar nog genoeg werk omdat er ook nog jongeren vanuit de gesloten jeugdzorg werden geplaatst, bijvoorbeeld omdat het thuis te gevaarlijk voor ze was. Dat gebeurt echter niet meer, omdat het niet de bedoeling is dat onschuldige jongeren in de gevangenis komen.

In een nieuw, verder uitgewerkt plan wordt bekeken of er nog iets met de gevangenissen kan worden gedaan. Ook wordt bekeken of het personeel ergens anders in de jeugdsector aan de slag kan. Het gaat om 620 voltijdbanen.

Drie jeugdgevangenissen worden gesloten (foto: Novum)