Vuilnismannen gaan week staken

Redactie

Vuilnismannen leggen volgende maand in verschillende plaatsen een week het werk neer uit onvrede over het verloop van cao-onderhandelingen. Dat meldt vakbond Abvakabo FNV vandaag. Welke steden getroffen worden, is nog niet bekend, maar het animo om mee te doen aan de actie is in ieder geval in Amsterdam groot, zegt een woordvoerder.

In Utrecht en Amsterdam werd het werk al eerder een dag neergelegd. Gisteren besloten kaderleden van de bond de acties te verharden. Inzet is een nieuwe cao voor ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen. Abvakabo wil een loonstijging van anderhalf procent, maar de werkgevers houden vast aan de nullijn.

Volgens Abvakabo is in het sociaal akkoord afgesproken dat koopkrachtbehoud belangrijk is voor het tegengaan van de economische crisis. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zou echter beweren geen geld te hebben, maar volgens de bond klopt dat niet. "Uit cijfers van het CBS blijkt het tegendeel."

Niet alleen de gemeentereinigingsdiensten voeren actie. Ook onder meer parkeerbeheer wordt bij de acties betrokken. Wanneer dat gebeurt is nog niet besloten, maar de actie betekent volgens de bond dat mensen dan niet hoeven te betalen voor het parkeren.

Over de details van de acties, zoals de data en deelnemende gemeenten, wordt de komende twee weken gesproken.