Weer waarschuwing voor nepgoudverkopers

Redactie

De politie waarschuwt weer voor nepgoudverkopers. De zwendelaars zijn de laatste weken onder meer op snelwegen in het zuiden en het westen van het land actief en hanteren agressieve verkooppraktijken, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vandaag. Vorig jaar werden al verschillende Roemeense nepgoudverkopers in de kraag gevat.

De verkopers doen het voorkomen alsof zij pech hebben en wenken automobilisten dan om te stoppen op bijvoorbeeld parkeerplaatsen, tankstations en vluchtstroken. Ook proberen ze al rijdend de aandacht van automobilisten te trekken. Vaak komen ze met een zielig verhaal dat ze geen brandstof meer hebben en onderweg zijn naar een ziek familielid. Daarbij laten ze vaak een gebroken creditcard of bankpas zien.

Als de automobilisten geld willen geven krijgen zij in ruil daarvoor nepsieraden. Als dit niet snel genoeg gebeurt, gaan ze vaak intimiderend te werk en worden de sieraden van nepgoud onder dwang verkocht. Vorige week hield de politie nog twee Roemeense nepgoudverkopers aan. Een auto, acht kettingen, 48 ringen en dertien amuletten werden in beslag genomen.

In 2009 kwamen bij het KLPD meer dan vijfhonderd meldingen binnen van nepgoudverkopers, met een piek in juni.