'Tweede Kamer moet informateur voordragen'

Redactie

Niet koningin Beatrix maar de Tweede kamer moet na de verkiezingen een informateur aanwijzen. Dat vinden D66 en GroenLinks. De kiezer heeft er volgens de partijen recht op om in het openbaar te zien wat er met hun stem gebeurt. Lokaal regelen partijen ook zelf wie de formatie gaat leiden, stelt D66.

Op de eerste vergadering na de verkiezingen van 9 juni moet een debat plaatsvinden over de uitslag, waarbij een kandidaat formateur of informateur wordt aangewezen, zeiden D66-Kamerlid Boris van der Ham en GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vandaag in Goedemorgen Nederland. Nu stelt de koningin een informateur aan.

Wat D66 en GroenLinks betreft wordt de kandidaat nog wel formeel benoemd door de koningin, maar krijgt zij geen inspraak meer. Volgens Van der Ham belooft De formatie steeds moeilijker te worden, omdat er meer partijen nodig zijn. De informateur krijgt daardoor meer inspraak. "De koningin kan zich niet tegen mogelijke kritiek verdedigen."

De partijen willen nog voor de verkiezingen het reglement van orde van de Kamer aanpassen, zodat de verandering al na komende verkiezingen kan worden toegepast.